..................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

~~

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…».......................... Γκαίτε

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο Θεόφιλος Καΐρης Δάσκαλος του Γένους στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και έως την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια.


Θεόφιλος Καΐρης Δάσκαλος του Γένους !
Ο Θεόφιλος Καΐρης στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης
και έως την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια.


Κατά την Επανάσταση συμμετείχε στην εκστρατεία του Ολύμπου το Μάρτιο του 1822, με διοικητή το Γρηγόριο Σάλα, όπου και δέχθηκε τρία τραύματα. Επέστρεψε στην Πελοπόννησο όπου με εντολή της Υπέρτατης Διοικήσεως συγκρότησε στρατιωτικό σώμα από εξόριστους Κυδωνιάτες.
Παρακολούθησε τις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822) χωρίς επίσημη ιδιότητα, επειδή δεν εκπροσωπούνταν οι Κυκλάδες. Τον Νοέμβριο του 1822 εκλέγεται από τους κατοίκους της Άνδρου πληρεξούσιος παραστάτης της Άνδρου για τη Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους (29 Μαρτίου – 27 Απριλίου 1823.

Ο Θεόφιλος Καΐρης στα μετεπαναστατικά χρόνια.
Έχοντας σκοπό την ίδρυση ορφανοτροφείου για τα ορφανά των αγωνιστών της Επανάστασης ταξιδεύει από το 1832 σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία, Κάτω Ρωσία, Μολδαβία και Κωνσταντινούπολη για τη συγκέντρωση δωρεών από ομογενείς
Το 1835 ο Βασιλέας Όθωνας τού απένειμε το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του την περίοδο του Αγώνα. Ο Καΐρης, όπως και ο άλλος διδάσκαλος του Γένους Θεόκλητος Φαρμακίδης, σε μία πράξη αποδοκιμασίας προς το καθεστώς της αντιβασιλείας των Βαυαρών δεν απεδέχθη την τιμή. Την ίδια στάση κράτησε και όταν του προσεφέρθη η έδρα της Φιλοσοφίας στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837)
Γεννήθηκε στην Άνδρο στις 19 Οκτωβρίου 1784 από επιφανή οικογένεια του νησιού. 
Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα στην Άνδρο, στη Σχολή του Κάτω Κάστρου, από τον ιεροδιάκονο Ιάκωβο.
Στα 1802 ιδρύεται το Ελληνομουσείον, η Ακαδημία των Κυδωνιών. Ο Καΐρης φοίτησε στην Ακαδημία και ταυτόχρονα εργαζόταν προσφέροντας βοηθητικές υπηρεσίες στο σπίτι του Χατζή Διαμαντή, γαμπρού του Γρηγορίου Σαράφη, καθηγητή της σχολής. Στην Ακαδημία διδάχθηκε φιλολογία και φιλοσοφία από το Γρηγόριο Σαράφη και μαθηματικά και φυσικές επιστήμες από τον περίφημο διδάσκαλο της εποχής Βενιαμίν το Λέσβιο. 
Ακολουθώντας τον Σαράφη συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή της Πάτμου, όπου δίδασκε ο Δανιήλ Κεραμεύς και στη Σχολή της Χίου, όπου δίδασκαν ο Αθανάσιος Πάριος και ο Δωρόθεος Πρώιος.
Γονείς του ήταν ο πρόκριτος Νικόλαος Καΐρης και η Αναστασία Καμπανάκη. Είχε τρεις αδελφούς, τους μετέπειτα μοναχούς Ευγένιο και Ιωασάφ, και το Δημήτριο καθώς και τρεις αδελφές τη Μαρία, τη Λασκαρώ και την Ευανθία.

_______________
Ενημέρωση: Ελεύθερος Ρεπόρτερ Αν.Αττικής VG. 2291037028.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ κι άλλες ιστορίες μη συνταγογραφούμενης τρέλας.. // «Ενδεικτικής Λιανικής Τιμής»



Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ κι άλλες ιστορίες μη συνταγογραφούμενης τρέλας...//
(Η ΕΛΤ - Ενδεικτική Λιανική Τιμή- της καθορίζεται στα 3,41 από 1,80 ευρώ που πωλείται μέχρι σήμερα. Αύξηση 89,44%. Μέσα σε έξι χρόνια -0,66 το 2011- αύξηση 416% !!!. Ο θρίαμβος της Bayer!!!... | Στη φωτογραφία, απλά για την ιστορία, ο εφευρέτης της Φέλιξ Χόφμαν. 
-Δ.Τζ.)

Από την προηγούμενη βδομάδα βιώνουμε μια εικόνα από το μέλλον του 2014. Ο ελεύθερος καθορισμός των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) είναι ένα παιδί που γεννήθηκε και ξαναγεννήθηκε μέσα από τα αλλεπάληλα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, σύμφωνα με τις επιταγές της περίφημης "Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ". Το εύρημα του καθορισμού «Ενδεικτικής Λιανικής Τιμής» (ΕΛΤ) (Ν.4472/2017 αρ. 86) ομολογεί τουλάχιστον δύο αποτυχίες του τρέχοντος συστήματος για τα φάρμακα: 
1) Ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς σε συνθήκες κρίσης όσον αφορά ανελαστικές ανάγκες οδηγεί μαθηματικά τις τιμές προς τα πάνω 
2) η προσπάθεια χαλιναγώγησης αυτής της αύξησης από το κράτος με τον καθορισμό ‘ταβανιού’ τιμής, ουσιαστικά κανονικοποιεί τις συχνά ιλιγγιώδεις αυξήσεις. Όταν σε αυτή την εικόνα μπαίνουν φάρμακα ευρείας χρήσης και κοινωνικής σημασίας τα οποία καλύπτονται αποκλειστικά από την τσέπη του ασθενή-καταναλωτή, τα κενά στο οικοδόμημα του αφηγήματος περί "καθολικής πρόσβασης στην υγεία" αποκαλύπτονται στο πραγματικό μέγεθός τους.
Η ασπιρίνη είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο φάρμακο παγκοσμίως, με αρκετές χρήσεις σε καθημερινές οξείες ή χρόνιες εφαρμογές. Η ασπιρίνη είναι ένα από τα περίπου 350 -σε σύνολο 550- ΜΗΣΥΦΑ που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τιμής στη λίστα του ΕΟΦ που δημοσιεύτηκε πριν μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, η ΕΛΤ της καθορίζεται στα 3,41 από 1,80 ευρώ που πωλείται μέχρι σήμερα. Μιλάμε δηλαδή σχεδόν για διπλασιασμό της τιμής της, κάτι που αντικατοπτρίζει αντίστοιχη αύξηση στη χονδρική τιμή της, δηλαδή την τιμή που εισπράττει η φαρμακοβιομηχανία (από 1,25 σε 2,38 ευρώ). Βλέποντας ιστορικά την τιμή της ασπιρίνης, αυτή είναι η δεύτερη απότομη αύξηση μετά την ανάλογη αύξηση του 2011, από 0,66 σε 1,87 ευρώ, δηλαδή αύξηση πάνω από 500% μέσα σε 6 χρόνια. Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι η αύξηση του ’11 ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των παράλληλων εξαγωγών και των αντίστοιχων ελλείψεων από την ελληνική αγορά.
Σημαντικές αυξήσεις τιμής αναμένονται και σε άλλα δημοφιλή φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως depon, buscopan, lysopaine κ.α. Ο κατάλογος με τις νέες τιμές βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται να πάρει τελική μορφή τις επόμενες μέρες.
«Η απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ ήταν πνευματικό παιδί των υπουργών Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, μια ιδέα που πέρασαν στον νόμο του 2014. ‘Υστερα από σφοδρές αντιδράσεις υποχώρησαν και δόθηκε τριετής αναστολή για την εφαρμογή του, κάτι που γίνεται από την τωρινή κυβέρνηση» δηλώνει ο Γ. Δαγρές, φαρμακοποιός και μέλος διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής θα πρέπει να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες και η κυβέρνηση να καταργήσει την απελευθέρωση στα ΜΗΣΥΦΑ και να επαναφέρει την κρατική διατίμηση, όπως γινόταν πάντα, ώστε να ξαναπέσουν οι τιμές και να ανακουφιστεί ο κόσμος» συνεχίζει ο κ. Δαγρές.
Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαπίστωσε πως «η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι πλέον ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περιθαλψης όλων των πολιτών» και πρότεινε «αλλαγή μίγματος» πολιτικής. Σε ένα περιβάλλον με ασφυκτικούς και μειούμενους δημόσιους προϋπολογισμούς για το φάρμακο, με κορεσμό των μέτρων επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες (clawback / rebate) αλλά και με την εξαίρεση των ΜΗΣΥΦΑ που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση από την απελευθέρωση από την διατίμηση, φαίνεται πως ο κλήρος πέφτει βαρύς στην τσέπη των πολιτών και τα over-the-counter φάρμακα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν και άμεση ένεση ρευστότητας για τη βιομηχανία.
Έτσι στις αστοχίες του συστήματος ασφαλιστικής τιμής για συνταγογραφούμενα φάρμακα που αντιμετωπίζουν φτωχοί ασθενείς -οι οποίες δημιουργούν υψηλό κόστος συμμετοχής ακόμα και σε ‘μηδενικές’ ηλεκτρονικές συνταγές- έρχονται να προστεθούν τα οικονομικά βάρη από την απότομη και μεγάλη αύξηση στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο λογαριασμός στον πολίτη.
______
Πηγή:
_______
Kαι η ιστορία της: 
* Πόσοι τόνοι…ασπιρίνης καταναλώνονται κάθε χρόνο; Πως η ασπιρίνη άλλαξε τη Bayer;

~~~~~~~~~~~~~~
Σχόλια


Μπάμπης Δάτσιος Η εταιρεία I.G. Farben (Interessen – Gemeinschaft Farbenindustrie Aktiengesellschaft / σήμερα κυκλοφορεί με τo όνομα «Bayer» ), το τεραστίων διαστάσεων βιομηχανικό συγκρότημα της οποίας κατασκευάστηκε από κρατούμενους του Άουσβιτς. Περισσότεροι από ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2013/10/blog-post_4686.html...